Welkom in onze toonzaal!

Duurzaam verwarmen met hout of pellets

Duurzaam verwarmen met hout of pellets

We kennen allemaal wel enkele voordelen van stoken op hout of pellets, het is een goedkoop alternatief voor fossiele brandstoffen of warmtepompen, er wordt een aangename warmte gecreëerd en wie vindt het nu niet leuk om 's avonds gezellig voor de kachel te zitten? Maar ook enkele nadelen worden vaak aangehaald: er worden bomen gekapt,

We kennen allemaal wel enkele voordelen van stoken op hout of pellets, het is een goedkoop alternatief voor fossiele brandstoffen of warmtepompen, er wordt een aangename warmte gecreëerd en wie vindt het nu niet leuk om ‘s avonds gezellig voor de kachel te zitten? Maar ook enkele nadelen worden vaak aangehaald: er worden bomen gekapt, het roet vervuilt de lucht en het zou heel wat CO2 uitstoten. Maar zijn deze argumenten wel correct? In dit artikel zoeken we het voor je uit zodat je het bos weer door de bomen kunt zien.

 

Biomassa als hernieuwbare energiebron

De Vlaamse overheid zet steeds meer in op duurzaamheid in gebouwen. Zo werden de EPB-normen in 2006 ingevoerd. Een pakket van eisen omtrent energiezuinigheid, die elk jaar iets strenger worden. Maar als de eisen steeds strenger worden, zullen we dan in de toekomst nog wel mogen stoken met hout en pellets?

Een boom neemt gedurende zijn leven CO2 op uit de lucht en slaat deze op in het hout. Als het hout verbrand wordt, dan komt deze CO2 opnieuw vrij. Dit proces is dus hernieuwbaar, de CO2-concentratie blijft dus gelijk. Natuurlijk moet er wel rekening mee gehouden worden waar het hout vandaan komt.

Pellets worden geperst uit zaagsel dat vaak afkomstig is van schrijnwerkerijen. Als er geen pellets van gemaakt worden is het zaagsel niet meer nuttig en zou het als afval beschouwt worden. Ook pellets zijn een hernieuwbare vorm van verwarming.

Dit is ook de visie van de overheid, zowel voor Vlaanderen als voor Europa is het duidelijk, biomassa (hout en pellets) zijn hernieuwbare energiebronnen en dus een wapen tegen de fossiele brandstoffen, die hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor het creëren van de broeikasgassen.

Hierdoor kunnen we uitsluiten dat het gebruik van biomassa zal verboden worden, want het is een hernieuwbare energiebron en daar moeten we volop op inzetten om de energietransitie waar te kunnen maken.

Oude kachel vs. nieuwe hoogrendementskachel

De voornaamste factoren bij de duurzaamheid van kachels zijn het rendement en de fijnstofproductie. Als we oude toestellen of open haarden gebruiken, dan is het duidelijk. Een oude haard kan een rendement hebben van slechts 10%, dit is nefast voor de impact op het klimaat en de lucht. Omdat de verbranding minder volledig gebeurt, zal er ook heel wat meer fijnstof geproduceerd worden. Er is dus veel hout nodig voor weinig warmte en er wordt veel fijnstof gecreëerd.

De nieuwste generatie houtkachels halen rendementen van om en bij de 85%, pelletkachels zelfs rond de 90%, wat een verschil! Er is veel minder hout nodig om evenveel warmte eruit te halen én door de volledigere verbranding wordt er veel minder fijnstof de lucht ingeblazen. Vooral toestellen met een automatische luchtregeling zorgen voor een optimale verbranding met een minimum aan fijnstof als gevolg.

Het vervangen van een oude kachel door een nieuwe kachel met hoog rendement heeft dus een uiterst positieve impact op het milieu en de luchtkwaliteit.

Wordt Europa ontbost?

De oorsprong van het hout dat we stoken is natuurlijk wel belangrijk, als we volledige bossen omhakken om ons te kunnen verwarmen of als het hout de halve aardbol moet rondgaan voor het bij ons terecht komt, dan zijn we niet duurzaam bezig.

In het ideale geval wordt hout zo dicht mogelijk uit de streek gehaald, bv. door knotbomen uit de eigen tuin of omgeving, dan is er sprake van een korte keten.

Europa is vandaag veel groener dan 100 jaar geleden, ongeveer een derde van het bosgebied is opnieuw aangegroeid sinds 1900. Toen werd hout voor zowat alles gebruikt en was er geen beleid om de bossen te beschermen. De dag van vandaag is er strenge controle op het kappen van bomen in Europa. In Europa neemt het bosoppervlak toe met 510.000 hectaren netto per jaar!

Conclusie

De impact van stoken met biomassa op het klimaat is een pak lager dan de meesten denken of doen vermoeden. Het is een hernieuwbare verwarmingsbron, vooral bij recente, kwalitatieve toestellen is het ook een duurzame warmtebron. Met een hoog rendement en een lage fijnstofuitstoot, zijn deze kachels heel wat kwalitatiever dan het beeld die in de media geschetst wordt. Ook voor de hoeveelheid bos op ons continent hoeven we het niet te laten, want elk jaar worden heel wat nieuwe bomen aangeplant in Europa.

 

Bronnen:

https://www.vlaanderen.be/epb-pedia/epb-plichtig-toepassing-en-eisen/epb-eisen/verplicht-aandeel-hernieuwbare-energie/hernieuwbare-energie-overzicht-van-toekomstige-eisen-voor-bouwaanvragen-van-01-01-2023-tem-31-12-2024/hernieuwbare-energie-overzicht-van-toekomstige-eisen-voor-bouwaanvragen-vanaf-01-01-2025

https://www.vmm.be/contact/veelgestelde-vragen/faq-binnen-stoken/welk-soort-kachel-vervuilt-het-minste

https://www.standaard.be/cnt/dmf20180119_03310496

  • March

    11

    2023
  • 1160
  • 0

ONS AANBOD

Benieuwd wat we in de aanbieding hebben?

Ons aanbod bekijken

Wij helpen u bij het optimaal gebruiken en onderhouden van uw kachel of haard. Leer ons kennen.

© Copyright 2024 Radialis