Welkom in onze toonzaal!

Mag je nog verwarmen met gas?

Je mag zeker nog verwarmen met gas.

Gas is nog steeds een van de meest gebruikte brandstoffen voor verwarming in België. Het is een betrouwbare en efficiënte manier om warmte te genereren en wordt veel gebruikt in huishoudens en bedrijven.

Wel is het zo dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en de transitie naar alternatieve, meer duurzame energiebronnen. Dit betekent dat er in de toekomst meer alternatieven zullen worden ontwikkeld en dat er werk zal worden gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het is daarom belangrijk om bewust te blijven van de impact van gasverwarming op het milieu en om te kijken naar mogelijkheden om duurzamer te verwarmen, zoals bijvoorbeeld met behulp van zonne-energie, pellets, warmtepompen, of andere alternatieve verwarmingssystemen.

Is een gashaard veilig?

Radialis gashaard veiligEen gashaard is over het algemeen veilig, mits deze correct wordt geïnstalleerd en onderhouden. Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan het gebruik van een gashaard, zoals bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging of brand.

Om deze risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om een gecertificeerde professional in te schakelen voor de installatie van de gashaard. Ook is het belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat de haard veilig en efficiënt blijft werken. Daarnaast is het van belang om altijd de gebruiksaanwijzing van de gashaard te lezen en de veiligheidsinstructies op te volgen.

Moderne gashaarden zijn uitgerust met verschillende veiligheidsfuncties om de risico’s te minimaliseren, zoals een thermische beveiliging die de gastoevoer afsluit bij oververhitting, een vlambeveiliging die de gastoevoer afsluit als de vlam dooft, en een zuurstofgebrek beveiliging die de gastoevoer afsluit als er onvoldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is.

Als de gashaard correct geïnstalleerd en onderhouden wordt en de gebruiker de veiligheidsinstructies opvolgt, is een gashaard een veilige en efficiënte manier om een woning te verwarmen.

Wat zijn de voordelen t.o.v. een houthaard?

Over het algemeen vereist een gashaard minder werk dan een houtgestookte haard.

  • Voor een gashaard hoef je geen hout te hakken, te transporteren of te stockern.
  • Een gashaard produceert geen roet en as, waardoor je geen tijd hoeft te besteden aan het ledigen van de aslade en het netjes houden van de vuurhaard.
  • Een gashaard heeft minder vaak onderhoud nodig dan een houtgestookte haard. Bij een gashaard is het niet nodig om de schoorsteen te laten vegen. Uiteraard vereist een gashaard wel enig onderhoud om de haard veilig en efficiënt te houden.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de haard regelmatig te laten controleren en onderhouden door een gecertificeerde professional, om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de haard goed werken en dat er geen lekkages zijn.

Hoeveel kost een gashaard?

Het verbruik van een gashaard hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de haard, de grootte van de ruimte waarin de haard wordt gebruikt, de isolatie van de ruimte, en de gewenste temperatuur. Een gashaard met een vermogen van bijvoorbeeld 5 kW verbruikt bij volle belasting ongeveer 0,5 m3 aardgas per uur. Dit komt overeen met ongeveer 5 kWh aan warmte.

Het verbruik van een gashaard is sterk afhankelijk van hoe intensief de haard wordt gebruikt. Als de haard bijvoorbeeld alleen wordt gebruikt als bijverwarming, zal het verbruik lager zijn dan wanneer de haard als hoofdverwarming wordt gebruikt. Doordat een gashaard een uiterst korte opwarm- en afkoeltijd heeft, kan hij heel accuraat en intuïtief worden gebruikt als aanvulling op eventueel centrale verwarming of vloerverwarming.

Wil je exact weten wat het gebruik van een gashaard jou zal kosten, win dan ons advies in en bezoek onze showroom. Je kan er steeds langskomen om inspiratie op te doen.

Gaskachel of inbouwgashaard?

Het antwoord op de vraag of je moet kiezen voor een gaskachel of een inbouwgashaard hangt af van verschillende factoren, zoals de ruimte waarin je de haard wilt plaatsen, de gewenste stijl en het budget dat je beschikbaar hebt.

Een gaskachel is een vrijstaand toestel dat vrij in de ruimte kan worden geplaatst. Het voordeel van een gaskachel is dat deze gemakkelijk te installeren is en verplaatst kan worden indien nodig.

Een gasinbouwhaard wordt ingebouwd in een wand of in een schouw en is dus niet verplaatsbaar. Het voordeel van een gasinbouwhaard is dat deze naadloos in je interieur kan worden geïntegreerd en een meer permanent karakter heeft. Een gasinbouwhaard is een goede keuze als je een groter budget hebt en een specifieke stijl of uitstraling wilt creëren in je woning.

Blijf je twijfelen, dan kan je steeds advies inwinnen bij Radialis om zo de voor jouw woning beste keuze te maken.

Een gashaard als tussenseizoen verwarming?

In het tussenseizoen kan een gashaard interessant zijn omdat het nog te warm is om de centrale verwarming aan te zetten, maar te koel om zonder verwarming te kunnen.

Een gashaard kan op deze momenten zorgen voor een comfortabele warmte en gezellige sfeer, zonder dat je meteen je volledige huis hoeft te verwarmen.

Daarnaast kan een gashaard ook handig zijn als je geen ruimte hebt om hout op te slaan, zoals in een appartement of kleinere woning. Bovendien kun je met een gashaard makkelijk zelf de intensiteit van de vlammen en warmte regelen, waardoor je precies de gewenste temperatuur kunt instellen.

Corner Bell

Bij Radialis hebben we oog voor kwaliteit. Dit wil zeggen dat we enkel kwalitatieve merken in huis nemen om onze klanten het beste te kunnen bieden. Hieronder vind je al onze merken terug. Heb je een specifiek merk op het oog dan kunnen wij dit voor jullie natuurlijk altijd speciaal bestellen.

Corner Bell

Faber MatriX Hybrid ( with HPL)

Neem contact op

Vragen of Interesse in een van onze producten? Twiifel niet om ons te contacteren

Contact us
© Copyright 2024 Radialis