Welkom in onze toonzaal!

Wat is een échte speksteenkachel? Een Finse NunnaUuni.

Latus speksteenkachel

Een echte speksteenkachel is een kachel die gemaakt is van 100% natuurlijk Finse speksteen. Minstens 1000 kg massief speksteen garandeert dat je na 2u stoken tot 24u lang van de warmte kan genieten. Dit in tegenstelling tot kachels die gemaakt zijn van een combinatie van speksteen en andere materialen, zoals gietijzer of keramiek. Klassieke houtkachels die bekleed zijn met speksteen (150 kg) worden vaak onterecht gezien als een speksteenkachel. Deze varianten zijn goedkoper, maar accumuleren de warmte slechts een viertal uren. Let hier dus op als je een speksteenkachel wenst aan te schaffen. Met een echte massieve speksteenkachel blijft je huis gedurende een langere periode verwarmd. 

Onderstaande grafieken tonen mooi het verschil aan tussen een massieve speksteenkachel en een gewone houtkachel die met speksteen is bekleed:

     

Hoe is een massieve speksteenkachel opgebouwd?

 • De speksteen: dit is het belangrijkste onderdeel van de kachel en bestaat uit massief speksteen. Dit materiaal is verantwoordelijk voor de warmteafgifte en warmte-opslag van de kachel
 • De verbrandingskamer: deze wordt gebruikt om de brandstof te verbranden, meestal hout. NunnaUuni is het enige merk dat de vuurhaard volledig uit speksteen kan maken dankzij de hoge kwaliteit speksteen
 • De deur: deze is vaak gemaakt van gietijzer en geeft toegang tot de verbrandingskamer. De deuren van NunnaUuni speksteenkachels worden gemaakt in Duitstland. Deze zijn dus zeer kwalitatief
 • De luchttoevoer: de kachel heeft luchttoevoer nodig voor de verbranding. Idealiter wordt lucht van buiten genomen, maar dit is geen verplichting.
 • De rooster: dit is een metalen rooster dat wordt gebruikt om de as uit de verbrandingskamer te verwijderen en de verbranding optimaal te regelen. Het golden fire rooster van NunnaUuni is een revolutionaire innovatie op het vlak van houtkachels
 • De schoorsteen: deze is verantwoordelijk voor het afvoeren van rookgassen naar buiten.

De voordelen van een massieve NunnaUuni speksteenkachel op een rijtje:

 • Langzame warmteafgiftedoordat speksteen warmte langzaam afgeeft, blijft een huis langer verwarmd.
 • Natuurlijke warmte-opslagspeksteen kan warmte opslaan, waardoor de kachel minder vaak hoeft worden aangestoken. De kachel fungeert namelijk als een batterij. Hoe zwaarder de speksteenkachel, hoe groter zijn accumulerend vermogen. 
 • Rendementspeksteenkachels zijn zeer efficiënt in het gebruik van brandstof, waardoor de kosten voor verwarming lager zijn.
 • Duurzaamheid: massief speksteen is een duurzaam materiaal en gaat gemakkelijk 40 jaar mee. Enkel de gietijzer onderdelen moeten om de 10 jaar vervangen worden. 
 • Esthetiekmassieve speksteenkachels zijn vaak mooi vormgegeven en kunnen perfect geïntegreerd worden in een modern of landelijk interieur. Klik hier voor meer realisaties met speksteen.
 • Alle soorten hout: alle houtsoorten mogen in een speksteenkachel worden verbrand, zolang ze maar droog zijn. Van spar, wilg, berk, populier, vuren, palletenhout, eik, beuk, etc… het kan allemaal

Hoeveel kost een speksteenkachel?

Een massieve speksteenkachel kost rond de 7000 euro en kan gaan tot 15 000 euro afhankelijk van het gewicht en of er maatwerk aan te past komt. Een halfmassieve speksteenkachel, met andere woorden een houtkachel bekleed met speksteen kun je kopen vanaf 3500 euro. Contacteer ons voor meer info en prijzen.

Speksteenkachel kopen? Belangrijke vragen:

 • Kwaliteit van de speksteen: let op dat het speksteen van goede kwaliteit is, de Finse speksteen uit de steengroeve van NunnaUuni Oy in NunnanLahti wordt algemeen gezien als de beste speksteen ter wereld. Studie universiteit Helsinki over de kwaliteit en samenstelling van de Mammuti speksteen uit de groeve van NunnanLahti. ‘klik hier’
 • Efficiëntie/rendement: kijk naar de rendementsklasse van de kachel, hoe hoger de rendementsklasse, hoe efficiënter de kachel is in het gebruik van brandstof. De NunnaUuni speksteenkachels hebben een efficiciëntie tot 92 %.
 • Vermogen: kijk naar het vermogen van de kachel, zodat je zeker weet dat de kachel geschikt is voor de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. De dimensionering van de kachel is dus uitermate belangrijk. Hier wordt dus best beroep gedaan op professioneel advies. De massa van de speksteenkachel is recht evenredig met de warmteverliezen van de woning (doorklikken blog: wat bepaalt de warmteverliezen van uw woning)
 • Keurmerken: let op of de kachel voldoet aan de geldende keurmerken, bij Radialis vind je enkel kachels die voldoen aan de nieuwste Europese normen. Deze kachels zijn voorzien van een A+ label en hebben een heel beperkte fijnstof uitstoot. Accumulerende speksteenkachels worden getest volgens de norm CE EN 15250
 • Installatie: overleg met een professional welke kachel geschikt is voor jouw situatie en waarop je moet letten bij de aankoop ervan. Met Radialis haal je een echte speksteenspecialist in huis.
Blanka PL met dubbelwandig door het dak

Realisatie van een speksteenkachel Blanka PL

Mamutti speksteen

Het geheim van de kwaliteit van NunnaUuni is de unieke duurzame Mammutti speksteen die de warmte extreem goed vasthoudt. Deze speksteen wordt in al onze kachels gebruikt. NunnaUuni heeft exclusieve rechten voor de ontginning van deze zeldzame speksteenafzetting en met het huidige productieniveau kan onze mijn nog honderden jaren speksteen leveren.

De speksteen die in verbrandingskamers wordt gebruikt, moet extreem hoge verbrandingstemperaturen van meer dan 1000 graden Celsius doorstaan. We gebruiken de Mammutti speksteensoort in de verbrandingskamers van al onze warmte-accumulerende kachels en ovens. De Mammutti speksteensoort bestaat uit fijnkorrelig magnesiet en talk, met duurzaam periklaas op het oppervlak. De vuurbestendigheid van Mammutti speksteen is extreem hoog en het slaat de warmte-energie snel op die in de verbrandingskamer wordt opgewekt. Het leidt ook de warmte efficiënt naar de andere delen van de kachel.

70% van de thermische energie, die wordt gegenereerd wanneer het hout verbrandt wordt, wordt opgeslagen via de verbrandingskamer. De rest van de warmte wordt via de rookkanalen opgeslagen in andere delen van de kachel. Wij gebruiken ook speksteensoorten met een grovere structuur in de rookkanalen en als oppervlaktemateriaal. Zij zijn het best geschikt voor het geleiden van warmte – hete lucht van de warme delen van de haard naar het buitenoppervlak en vandaar de kamer in. Mammutti speksteen geleidt warmte snel in de richting van de talkplooi en langzamer dwars op de talkplooi. Dit verschil wordt gebruikt in de opbouw van de kachels. De warmte van het vuur wordt snel opgeslagen, wat betekent dat er Duurzame warmte met unieke speksteen niet lang hout hoeft te worden gestookt. Integendeel, de speksteenkachel geeft de warmte langzaam en gelijkmatig af als aangename stralingswarmte. 

De keuze van het juiste speksteentype vereist een hoge mate van deskundigheid. We identificeren de steensoorten reeds in de mijn voordat de steen wordt verwijderd. Tijdens de productie selecteren ervaren NunnaUuni kachelfabrikanten de stenen die in de verbrandingskamers worden gebruikt. Elke haard wordt met grote professionaliteit vervaardigd. 

De duurzame Mammutti speksteensoort maakt een hogere verbrandingstemperatuur mogelijk. De thermische energie van een meer efficiënte verbranding kan het best worden opgeslagen via de verbrandingskamer van Mammutti speksteen. Hoe hoger de temperatuur in de structuren van de kachel, des te meer thermische energie er in de massa wordt opgeslagen.

Voor een volledig technisch verslag van de speksteen verwijzen we graag door naar de studie van het instituut Elektronenoptica van de universiteit van Oulu, Finland: Study on the stone (nederlands)

NunnaUuni speksteenkachels

De speksteenkachels van NunnaUuni zijn de enige speksteenkachels op de markt die nog gemaakt worden volgens de oude traditie: volledige opgebouwd uit massieve speksteen. Dus geen chamotte platen in de vuurhaard die de warmteoverdracht naar de massa belemmeren. Onderstaand vind je heel wat modellen, maar dit is nog niet alles. Op aanvraag doet NunnaUuni ook heel wat maatwerk.

Massieve speksteenkachels
blanka angolo-1
blanka
blanka
blanka angolo
Vega-2
Vega-1
Vega
Vega Angolo
Vega Angolo-1
latus-1
Latus_R_Ceramic_negro
Latus_L_Ceramic_blanco
joya-3
Latus
Joya_Ceramic_negro
joya-2
joya
joya angolo-1
joya angolo
Gratia_Ceramic_Blanco
Gratia_b
Centrio-1
Centrio
blanka-D
blanka-1
Massieve speksteenkachels met bakoven
AINO-DUO-2
AINO-DUO-1
AINO-DUO
Raia Solo-1
Raia Solo
Raia Angolo Solo-2
Raia Angolo Solo-1
Raia Angolo Solo
Mamo solo-2
mamo solo-1
mamo solo
Mamo solo 180-2
Mamo solo 180
Hestia_Solo_Ceramic_nieve
Hestia_Solo_Ceramic_negro
hestia solo-1
hestia solo
hestia angolo solo-1
hestia angolo solo
hestia solo 180 tunnel
Massieve bakoven speksteenkachels
Helene
Ella
Anna-2
Anna-1
lichtgewicht speksteenkachels
Deko_7_Uno_L
Deko_7_Uno_R
Deko 2 Due C 1
Deko 2 Due S 1

Alltech

Grande nobless

De Altech Grande Noblès is een vrijstaande speksteen houtkachel met een tijdloze uitstraling en is voorzien van een flinke massa speksteen.

Max collection

Een ongekend strak design in combinatie met de vertrouwde speksteenwarmte, dat maakt de Altech Max ‘de houtkachel van de toekomst’.

Voor meer van onze producten, neem contact met ons op!

NunnaUuni speksteenkachels

Finse speksteenkachels NunnaUuni

Stookinstructies NunnaUuni

NunnaUuni Aino Duo Brandend

Neem contact op

Vragen of Interesse in een van onze producten? Twiifel niet om ons te contacteren

Contact us
© Copyright 2024 Radialis