We zijn uitzonderlijk gesloten op 01/07 en 13/07 en sluiten van 20/07 tot 09/08 voor ons jaarlijks verlof.

Invloed  hout en pelletkachels op het EPB

Invloed hout en pelletkachels op het EPB

Wat is de invloed hout en pelletkachels op het EPB? Bent u van plan om een hout- of pelletkachel of -ketel te installeren? Lees dan deze gids om te begrijpen hoe het uw EPB-score in positieve zin kan beïnvloeden.

Als je tegenwoordig bouwt of verbouwt in Vlaanderen, ben je onderworpen aan de EPB‑eisen.

Hoe streng de eisen zijn, hangt af van de bestemming van het gebouw (woning, kantoor, industrie, …) en de aard van de werken (nieuwbouw, energetische renovatie of klassieke renovatie).

Eén van de gestelde eisen is het minimaal aandeel aan hernieuwbare energie. Dit kan behaald worden met een warmtepomp of zonnepanelen, maar ook een houtkachel of pelletkachel of -ketel vallen onder hernieuwbare energiebron.

Bij de berekening van het Energieprestatiecertificaat (EPC) wordt er rekening gehouden met het gebruik van deze hernieuwbare energiebronnen. De hoeveelheid energie die wordt opgewekt door middel van hout- en pelletkachels of -ketels wordt meegenomen in de berekening van het totale aandeel hernieuwbare energie. Dit kan dus bijdragen aan het behalen van de gestelde eisen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het gebruik van hout- en pelletkachels of -ketels ook enkele nadelen met zich mee kan brengen, zoals de uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Daarom is het belangrijk dat uw kachel gecertificeerd is volgens de Eco normen.

EcoDesign 2022: De wetgeving werd in het leven geroepen door de Europese Unie om de negatieve impact van hout stoken op het milieu tegen te gaan.

Retailers mogen geen houtkachels meer verkopen die niet voldoen aan het EcoDesign keurmerk.

Houtkachels mogen niet meer dan 40 mg/m³ fijnstof uitstoten en moeten een rendement van minimaal 75% behalen. Dit betekent dat mensen die nu besluiten om een houtkachel aan te schaffen, automatisch schoner stoken. Om het milieu te sparen kunnen oudere houtkachels daarom beter vervangen worden door modernere toestellen.

 

Is hout stoken nog toegelaten?

Het klopt dat er in bepaalde Europese landen een verbod komt op het stoken van houtkachels die niet aan de strengere emissie-eisen voldoen. Dit verbod geldt voor bestaande houtkachels die niet aan de EcoDesign 2022 norm voldoen. Dit betekent dat eigenaars van een oude houtkachel deze zullen moeten vervangen als deze niet aan de emissie-eisen voldoet.

Heb jij ook nog een vervuilende houtkachel in gebruik? Vervang deze dan zo snel mogelijk en draag je steentje bij voor een betere luchtkwaliteit. Bovendien zal je de investering snel terugverdienen.

 

Wat is EPB?

Het EPB is een Vlaamse regelgeving die in 2006 van kracht werd en is bedoeld om de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen te verbeteren. Het omvat verschillende verplichtingen om gebouwen energie-efficiënter te maken, zoals isolatie van de constructies en ramen, luchtdichtheid, ventilatie, efficiënte verwarming enzovoort.

De E-peilwaarde is een maatstaf voor de energieprestatie van een gebouw en wordt berekend op basis van de energiebehoefte voor verwarming, koeling, ventilatie, warm water en verlichting. Hoe lager de E-peilwaarde, hoe energiezuiniger het gebouw is.

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft een overzicht van de energieprestatie van een woning en vermeldt onder andere het E-peil, de verwachte energiekosten en aanbevelingen om de energieprestatie te verbeteren. Het is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige.

Als een gebouw niet voldoet aan de gestelde eisen en de E-peilwaarde te hoog is, kan er een boete worden opgelegd door de overheid.

 

Verstrengingen in de EPB-regelgeving, efficiënt verwarmen

De EPB-eisen worden elk jaar iets strenger.

Voor bouwaanvragen vanaf 01/01/2023 is onder andere een hoger aandeel aan hernieuwbare energie vereist. Sinds 2021 is het plaatsen van een stookolieketel al verboden en vanaf 2025 gaat de overheid nog een stap verder: nieuwbouwwoningen zullen vanaf dan geen aardgasaansluiting meer kunnen krijgen. Hierdoor zal enkel nog een warmtepomp, aansluiting op het warmtenet of een biomassaketel of -kachel kunnen toegepast worden als verwarming. Wij raden het laatste aan!

 

De biomassa-installatie moet in dat geval voldoen aan de volgende eisen:

  • Opwekkingsrendement van minstens 85 %
  • Beperkte uitstoot van CO en fijnstof volgens het KB van 12/10/2020
  • Toepassing als hoofdverwarming

Download hier het KB van 12/10/2010

Naar de site van de overheid

Niet alle houtkachels voldoen aan deze eisen. Radialis selecteert hieronder de merken die er wél aan voldoen:

 

1. De Finse speksteenkachel van NunnaUuni

NUNNAUUNI speksteenkachels – warmte die blijft

Dat de Finse speksteenkachels heuse warmte-batterijen zijn, dat is algemeen geweten, maar wist je ook dat de meeste NunnaUuni – kachels met gemak het verbrandingsrendement van 85% halen?

De speksteenkachels van NunnaUuni hebben een uitstekend verbrandingsrendement van 85% of meer, wat betekent dat ze bijzonder efficiënt zijn in het omzetten van brandstof in warmte. Bovendien zijn deze kachels gemaakt van hoogwaardige speksteen, dat bekend staat om zijn vermogen om warmte snel op te slaan en over een lange periode af te geven, zelfs nadat het vuur is gedoofd. Dit maakt de kachels van NunnaUuni niet alleen energiezuinig en duurzaam, maar ook bijzonder effectief in het verwarmen van een ruimte.

In een NunnaUuni kachel loopt de temperatuur in de vuurhaard snel op tot wel meer dan 1000 graden Celsius. De uiterst hete gassen circuleren vervolgens door de thermisch bestendige speksteenmassa en worden gereduceerd naar een rookgastemperatuur van +/-  200 graden Celsius bij het binnengaan van de schoorsteen. In combinatie met het gepatenteerde Gouden vuur rooster

wordt een uiterst schone verbranding én bijzondere warmte recuperatie gerealiseerd.

 

2. De pelletkachels van Rika

Alle kachels van RIKA (hout, pellets of combi-kachels) hebben een A+ label!

Hoe komt het dat alle RIKA-kachels het A+-label krijgen?

De score op het energielabel wordt bepaald door volgende zaken:

  • het rendement van het toestel
  • het type brandstof
  • energiebesparende innovaties

De kachels van RIKA presteren sinds jaar en dag beter dan de voorgeschreven waarden voor fijn stof en CO-gehalte. Dit komt door innovatieve technologieën en het RLS‑luchtgeleidingssysteem. Met dit laatste systeem kun je eenvoudig de luchttoevoer en verdeling in de kachel regelen om een zuinige verbranding te hebben.

Bij de houtkachels draagt de Rikatronic-technologie bij tot een efficiëntere en optimalere verbranding. De elektronische sturing geeft het ideale moment aan om terug houtblokken bij te vullen. Je kunt tot 50% minder hout verbruiken dankzij de automatische regeling van de verbranding en de toevoer van de verbrandingslucht.

 

3. De Thornhill eco range cookers op hout of hybride hout

De Thornhill houtgestookte cooker heeft dankzij zijn dubbele luchtregeling, raamspoeling en dubbele beglazing een gepatenteerde milieuvriendelijke verbrandingstechnologie. Volgens de EcoDesign norm behaalt dit kookfornuis 91% rendement en is hierbij het meest efficiënte houtgestookte kooktoestel ter wereld.

De Thornhill fornuizen zijn ook bekend om hun karakteristieke, klassieke design met ronde hoeken en beschikken over een aantal ovens, waaronder een sudderoven, een bakoven en een braadoven.

Elke oven heeft een andere temperatuur variërend van 100 graden tot 280 graden Celsius. Traag garen of liever snel iets afbakken? Braden op de kookplaat of een stoofpotje laten sudderen? Thornhill kan het allemaal.

Een belangrijk verschil met AGA-fornuizen is dat AGA-cookers doorgaans ontworpen zijn als “24/7” fornuizen, wat betekent dat ze voortdurend aan staan en warmte afgeven, terwijl Thornhill-fornuizen worden gebruikt om te koken en bakken en worden verwarmd wanneer de ruimte warmte nodig heeft.

Bovendien biedt Thornhill ook hybride houtkachels aan die bv. in de zomer puur op zonne-energie kunnen gebruikt worden en in dit geval enkel om te koken. In de winter en tussenseizoenen verwarm je de kachel (de ovens warmen vanzelf mee op) op hout, zodat je er ook je woning mee kan verwarmen.

 

Het energielabel

Het energielabel is vaak te vinden op elektrische toestellen en lampen. Sinds 2018 is het ook verplicht voor verwarmingssystemen. De toestellen krijgen een score van A++ tot G.

Op het label vind je 3 belangrijke zaken terug:

  • Het merk en type
  • Het rendement of de energieklasse (van A++ tot G) waarvoor staan deze letters?
  • Het vermogen in kW

Als je op het A+-label let, dan ben je meteen zeker van een hoge energie-efficiëntie, minder luchtvervuiling en brandstofbesparing.

TIP: vraag steeds na of de kachel voldoet aan de ECODESIGN-norm (vanaf 75% rendement) en/of de norm voor het behalen van een betere energiescore bij nieuwbouw of renovatie (vanaf 85% rendement).

 

Bronnen:

Koninklijk besluit verwarmingsapparaten

epb wetgeving op vlaanderen.be

  • March

    16

    2023
  • 4579
  • 0

ONS AANBOD

Benieuwd wat we in de aanbieding hebben?

Ons aanbod bekijken

Wij helpen u bij het optimaal gebruiken en onderhouden van uw kachel of haard. Leer ons kennen.

© Copyright 2024 Radialis