Welkom in onze toonzaal!

Stookinstructies voor uw speksteenkachel van NunnaUuni

Stookinstructies voor uw speksteenkachel van NunnaUuni

Volg onze gedetailleerde stookinstructies voor uw speksteenkachel van NunnaUuni en geniet van optimale warmte en efficiëntie.

Voorbereidingen

De verwarming kan pas beginnen nadat er is gezorgd voor de toevoer van de verbrandingslucht, de ongehinderde
stroom in de haard en de trek in de schoorsteen verzekerd is.

 

Het vuur aansteken

Wanneer u het vuur aansteekt, is het belangrijk dat het snel begint te branden. Tijdens het aansteken is de regeling
van het Gouden Vuur- rooster gesloten. De regelstang trek je dus achteruit zodat de meeste lucht onder het vuur toekomt. Open de schuif voor de verbrandingslucht in de asbakdeur als u het vuur
aansteekt. De beste aanmaakmaterialen zijn aanmaakblokjes en fijn hout. Gebruik, wanneeer u het vuur aansteekt, kleine, droge stukken gekapt hout (met 3-8 cm diameter). Schik het hout losjes kruislings in de verbrandingskamer en gebruik voldoende aanmaakmateriaal tussen en onder de stukken hout. fijn hout zorgt voor een snelle stijging van de rookgastemperatuur en bevorderen de trek. Te dikke blokken zullen eerder gaan roken en maken dus geen temperatuur, waardoor de trek in de schouw niet snel zal stijgen. Je kunt dit het best vergelijken met een luchtballon. Die stijgt ook sneller als er meer warmte toegevoegd wordt in de ballon. We moeten dus thermiek creëren in de schouw en dat gaat het best met fijn hout.

Steek het vuur aan op verschillende plaatsen zodat het snel begint te branden. Als de verbrandingslucht rechtstreeks van buiten in de haard wordt gevoerd, dan moet de
asbakdeur worden gesloten tijdens het verwarmen.
Indien nodig kunt u tijdens de opstartfase de asbakdeur wat openzetten totdat het vuur goed vertrokken is.

 

Hout toevoegen

Voeg hout toe na 30 à 45 minuten, wanneer de helft van het vorige hout is opgebrand. Voeg het nieuwe hout kruislings toe. Zorg bij het toevoegen dat er niet te veel hout in de verbrandingskamer zit, dus dat de houtblokken niet hoger dan de ijzeren tanden van het rooster zitten. Het extra hout heeft een grotere diameter dan het hout dat wordt gebruikt om het vuur aan te steken: Het hout om
aan een haard toe te voegen, zou een diameter van 8-10 cm moeten hebben. Een normale dikte dus.

Herhaal deze fase tot je de maximale hoeveelheid hout hebt toegevoegd aan de kachel of wanneer deze volledig warm staat.

 

De sintelfase

De sintelfase start wanneer de laatste lading hout bijna volledig is opgebrand.
De luchtinstellingen van het Gouden Vuur-rooster zijn bij haarden altijd open tijdens de sintelfase. De stang achteruit dus. Dit doet de luchttoevoer via de sintels toenemen en versnelt de verbranding. Het aanwakkeren van de sintels versnelt ook de verbranding. Na de sintelfase, dus als het vuur volledig uitgedoofd is, mag de klep naar de schouw gesloten worden. Dit is van cruciaal belang om de warmte zolang mogelijk in de stenen te accumuleren.

Bij Radialis gebruiken wij geen standaard kleppen van de fabrikanten, maar kleppen die bijna volledig gesloten zijn. Dit maakt echt het verschil. Een klep die niet volledig gesloten is verliest nog altijd warmte langs de schoorsteen.

Verschil standaard klep/ klep bij Radialis:

Standaard klep buitenkant
Standaard rookgasklep
  • April

    2

    2023
  • 1908
  • 0

ONS AANBOD

Benieuwd wat we in de aanbieding hebben?

Ons aanbod bekijken

Wij helpen u bij het optimaal gebruiken en onderhouden van uw kachel of haard. Leer ons kennen.

© Copyright 2024 Radialis