We zijn uitzonderlijk gesloten op 01/07 en 13/07 en sluiten van 20/07 tot 09/08 voor ons jaarlijks verlof.

Het belang van het vegen van de schoorsteen

Het belang van het vegen van de schoorsteen

Ontdek waarom het schouw vegen zo belangrijk is en hoe u problemen met uw schoorsteen kunt voorkomen.

Wat houdt de schouw vegen precies in?

Een schouw is een belangrijk onderdeel van een huis, vooral voor huizen met open haarden, houtkachels of andere soortgelijke verwarmingssystemen. De schouw zorgt ervoor dat de rook en gassen die bij verbranding vrijkomen, veilig worden afgevoerd. Om deze reden is het essentieel om de schouw regelmatig schoon te maken en te laten vegen.

De schouw vegen is belangrijk omdat het de ophoping van roet, teer, as en andere afvalstoffen vermindert. Deze ophoping kan leiden tot verstoppingen en blokkades in de schouw, waardoor de rook niet goed kan ontsnappen. Dit kan resulteren in een gebrek aan zuurstof in de kamer, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de bewoners van het huis.

Schouwbrand

Een ander probleem dat kan ontstaan ​​als de schouw niet wordt schoongemaakt, is dat er brand kan ontstaan. De ophoping van brandbare materialen in de schouw kan een vonkje vatten en een schoorsteenbrand veroorzaken. Een schoorsteenbrand kan snel uit de hand lopen en kan het hele huis in brand zetten. Het is daarom essentieel om de schouw regelmatig te laten vegen om deze risico’s te minimaliseren.

Frequentie schouw vegen

Hoe vaak moet de schouw worden geveegd? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de frequentie waarmee de open haard of kachel wordt gebruikt, het type brandstof dat wordt verbrand en de kwaliteit van de schouw. In het algemeen wordt aanbevolen om de schouw minstens één keer per jaar te laten vegen, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om dit vaker te doen.

Als u een open haard of houtkachel gebruikt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de conditie van de schouw en deze regelmatig te laten vegen door een professional. Het vegen van de schouw is een eenvoudige, maar belangrijke stap om de veiligheid van uw huis te waarborgen en om problemen in verband met de luchtkwaliteit te voorkomen. Door deze stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw huis veilig en comfortabel blijft tijdens de wintermaanden.

Prijzen en wetgeving

Meer info omtrent de wetgeving rond het vegen van de schouw vind je op de website van vlaanderen:

https://www.vlaanderen.be/schoorsteen-reinigen

Wij vegen uw schouw voor:

  • Schouw + kachel: 90 euro excl. BTW
  • Schouw + pelletkachel: 125 euro excl. BTW
  • Speksteenkachel: 125 euro excl. BTW

Contacteer ons hier om een onderhoud aan te vragen.

Het onderhouden van uw pelletkachel of gashaard is ook iets dat wij kunnen doen.

  • April

    10

    2023
  • 1723
  • 0

ONS AANBOD

Benieuwd wat we in de aanbieding hebben?

Ons aanbod bekijken

Wij helpen u bij het optimaal gebruiken en onderhouden van uw kachel of haard. Leer ons kennen.

© Copyright 2024 Radialis