Welkom in onze toonzaal!

10 weetjes over speksteenkachels

10 weetjes over speksteenkachels

Ontdek 10 weetjes over speksteenkachels en hun unieke eigenschappen. Leer over hun efficiëntie, duurzaamheid, en hoe ze een stijlvolle aanvulling op elk huis zijn.

1. Aan de wanden van een spekteenkachel kan je je niet verbranden

Een speksteenkachel staat bekend om zijn zachte stralingswarmte. Speksteen heeft de eigenschap om warmte langzaam op te nemen en geleidelijk weer af te geven, waardoor een aangename en gelijkmatige warmte wordt verspreid. De temperatuur van de buitenstenen blijft veilig voor kinderhandjes …

 

2. Je kan heerlijk koken in de oven of de haard van een speksteenkachel

Omdat speksteenkachels langzaam afkoelen, kun je langzaam koken en gerechten langzaam laten sudderen. Dit is ideaal voor de bereiding van ovenschotels, soepen, het traag garen van groenten of vlees of samengevat ‘slow cooking’ Het koken in een speksteenkachel is voor vele NunnaUuni eigenaars zelfs een lifestyle geworden.

 

3. Je kan houtbriketten stoken in een speksteenkachel

Je kan houtbriketten stoken in een speksteenkachel. Speksteenkachels zijn ontworpen om efficiënt te branden met hout en houtbriketten Houtbriketten zijn samengeperste blokken houtsnippers of zaagsel. Zorg er wel voor dat je hoogwaardige houtbriketten gebruikt zonder toevoegingen zoals lijm of chemicaliën.

 

4. Na de montage van een speksteenkachel moet de kachel over een termijn van 2 weken worden ingestookt

Een speksteenkachel moet worden drooggestookt voordat deze volledig in gebruik wordt genomen. Dit proces staat bekend als “inbranden” of “droogstoken” en is belangrijk om de speksteen te laten wennen aan de hitte en om overtollig vocht te verdrijven.

Het droogstoken is belangrijk omdat de speksteen nog vocht kan bevatten na de montage. Door de kachel langzaam op te warmen, voorkom je barstjes in het voegwerk.

 

5. Je kan een speksteenkachel in alle kleuren kopen 

Speksteen komt van nature voor in verschillende tinten, variërend van lichtgrijs tot donkergroen en zelfs zwart. Finse speksteen wordt wereldwijd erkend als de meest thermisch bestendige steen.

De kleur van de buitenstenen kan je evenwel laten aanpassen door middel van speciale coatings of verven die geschikt zijn voor hoge temperaturen. Keramische speksteenkachels combineren de voordelen van speksteen met de esthetische eigenschappen van keramiek.

Ontdek hier alle modellen

 

6. Speksteen is een lavasteen

Zo’n 2800 miljoen jaar geleden stroomde er in het huidige Oost-Finland magnesiumrijke lava door barsten in de aardkorst naar buiten. 1900 à 1800 miljoen jaar geleden botsten in het gebied van Finland lithosfeerplaten op elkaar, met als gevolg dat de met de Alpen vergelijkbare Karelische bergketen ontstond.

De speksteen van NunnaUuni werd door wetenschappers onderzocht op zijn thermische eigenschappen en wordt wereldwijd beschouwd als de meest geschikte voor de kachelbouw.

meer info over speksteen

 

7. Speksteen wordt ook gebruikt om te beeldhouwen

Speksteen is een zeer zachte steensoort, die heel makkelijk te bewerken is en is daarom zeer geliefd om mee te beeldhouwen. De naam speksteen dankt deze steen aan het feit dat zowel de speksteen als het speksteenstof vettig kan aanvoelen. Andere bekende namen zijn zeepsteen, soapstone, of het geologische begrip steatiet.

 

8. Speksteen krijgt een periklaaslaag bij hoge temperatuur

Speksteen is een metamorf gesteente dat voornamelijk bestaat uit talk, chloriet, pyroxeen, mica, en andere mineralen. Een periklaaslaag verwijst naar de vorming van het mineraal periklaas bij hoge temperaturen. Periklaas is een magnesium-ijzer silicaatmineraal dat onder hoge druk en temperatuur kan ontstaan in bepaalde geologische omstandigheden, zoals in de aardmantel. De vorming van een periklaaslaag in de speksteen vuurhaard mag nooit worden weggeschuurd. Deze door de natuur gevormde beschermlaag (vergelijk met eeltlaag) verhoogt zelfs nog de hitteweerstand van de speksteen.

 

9. Speksteen is heel zwaar

Speksteen is heeft een soortelijk gewicht van 2,8 kg/dm3. Dat is 2,8 keer meer dan dat van water. Een 10 liter emmer gevuld met speksteen weegt dus 28 kilo.

Bij vergelijk met andere natuurstenen valt onder andere op dat speksteen de natuursteen is met het hoogste soortelijk gewicht. De hardheid komt overeen met die van marmer. Het smeltpunt ligt hoger dan dat van staal en gietijzer. De warmteopnamecapaciteit is ruimt twee keer zo hoog dan van normale vuurvaste steen en de warmtegeleiding ruimt 10 keer sneller dan bij vuurvaste steen.

 

10. Speksteenkachels stoten veel minder fijnstof uit dan een traditionele houtkachel

Auto’s en fabrieken stoten doorgaans vrij veel fijnstof uit, maar ook een houtkachel stoot fijnstof uit tijdens het stoken. Speksteenkachels stoten daarentegen minimaal fijnstof uit. NunnaUuni’s gepatenteerde Gouden Vuur verbrandings-methode voor hout (Pat. nr. EP1008808) produceert een extreem hoge temperatuur, waarin hout gelijkmatig vergast en efficiënt brandt. Als gevolg hiervan produceren NunnaUuni kachels slechts minimale uitstoot van schadelijke stoffen door het verbranden van hout. Originele NunnaUuni kachels, getest in overeenstemming met de testmethode voor warmteopslagkachels, zijn gebouwd om te voldoen aan de toekomstige EU EcoDesign-normen voor de grenswaarden van de uitstoot van schadelijke stoffen. In deze strengste testmethode, alleen voor warmteopslag- kachels, worden de rookgassen gemeten gedurende de gehele verbrandingsfase, vanaf het moment dat het vuur is aangestoken.

  • September

    19

    2023
  • 1438
  • 0

ONS AANBOD

Benieuwd wat we in de aanbieding hebben?

Ons aanbod bekijken

Wij helpen u bij het optimaal gebruiken en onderhouden van uw kachel of haard. Leer ons kennen.

© Copyright 2024 Radialis